Ma már egy hagyományos értelemben vett, szimpla itthoni pozíció betöltése kapcsán is egyre gyakoribb eszköz a munkáltatók kezében az úgynevezett telefonos előszűrés, ami lehetőséget kínál néhány perc beszélgetés után a leginkább ígéretes jelöltek kiválasztására.

Külföldi munka esetén, ahol a földrajzi távolság miatt nincs mód a felek személyes találkozására, pláne felértékelődik a telefonos interjú szerepe. Itt ugyebár nincs szemkontaktus, nincs személyes jelenlét, csakis a hangodra, a hangszínedre és a mondanivalódra támaszkodhatsz. Neked, mint potenciális munkavállalónak, a telefonos felvételi beszélgetés kínálja a leginkább megfelelő alkalmat arra, hogy meggyőzd a másik felet arról, hogy Te vagy a legjobb választás a szóban forgó munkakörre.

Ebben a bejegyzésben összeszedtük neked a legfontosabb tanácsokat a telefonos interjúkkal kapcsolatban, hogy legközelebb kétség sem férhessen hozzá, Te vagy az ideális jelölt!

 • Az nem feltétlenül baj, ha az időpont alkalmatlansága miatt épp nem tudsz beszélni

Gyakori tévhit, hogy egy álláskeresőnek minden körülmények között rendelkezésre kell állnia akkor, amikor állás ügyében hívják. Pedig ha jobban belegondolsz, mindkettőtök érdeke, hogy 100%-osan csakis a felvételi beszélgetésre tudj koncentrálni és ne zavarjon titeket se csilingelő villamos, utcazaj vagy akár egy bevásárlóközpont szokásos moraja.

Senki nem várja el tőled, hogy éjt nappallá téve otthon ülj a kanapén és várd, hogy megcsörrenjen a telefon. Álláskereséskor sokszor a legváratlanabb helyzetekben érkezik a hívás, ez ellen nehéz mit tenni.

Szóval, ha legközelebb épp nem a legideálisabb körülmények között kapsz telefont állásügyben, akkor először is pánikra semmi ok. Kérj a másik féltől illedelmesen visszahívást egy olyan időpontra, amikor biztosan tudod, hogy zavartalanul tudjátok folytatni. A másik fél értékelni fogja ezt és még hálás is lesz, hogy megteszel minden tőled telhetőt, hogy csakis rá tudj koncentrálni.

 • Úgy készülj, akár egy személyes interjúra

Elvégre, ha jobban belegondolsz, a tétje legalább akkora. Külföldi munkalehetőség esetén ugyanis a telefonos próba jelenti a döntő kört, ennél a pontnál kell kihoznod magadból a maximumot. Ettől persze megijedni egyáltalán nem kell, komolyan venni viszont annál inkább tanácsos.

Készülj fel előre a várható kérdésekből és gondold át a válaszaid is. Még jobb, ha mindezt le is írod, segít rendszerezni a gondolataid, ezáltal pedig kiforrottabb, megnyerő lesz majd a teljesítményed is. Természetesen mindezt célszerű német nyelven gyakorolnod, amihez egyébiránt mi is igyekszünk segítséget nyújtani: a Tudástárunkra kattintva INGYENESEN letöltheted a legfontosabb kifejezések listáját, ami nagyban meg fogja könnyíteni a felkészülésed.

Beszélgetés közben figyelj végig a munkáltatóra, válassz álló vagy ülő testhelyzetet. Attól még, hogy nem látnak, a hangszíned sok mindent képes rólad elárulni és nagyon gyorsan lebuksz, ha nem figyelsz vagy valamit elhallgatsz. A mosoly is átmegy a hangodon keresztül, használd egész bátran.

 • Biztosítsd a beszélgetés nyugodt lefolyásához szükséges körülményeket

Kiemelten fontos, ezért még egyszer tisztázzuk: az Ausztriába történő elhelyezkedésed döntően fogja befolyásolni az, ahogyan a telefonos interjú során teljesítesz. Éppen ezért minden tőled telhetőt érdemes megtenned azért, hogy igazán meggyőző tudj lenni.

Mint arra már fent is utaltunk, csak akkor vállald az interjút, ha körülötted biztosítottak a körülmények, egyéb esetben udvariasan kérj visszahívást. Megfelelő körülmények alatt azt értjük, amikor nincs körülötted zaj, egyedül vagy, nyugalomban és csakis a beszélgetésre tudsz koncentrálni. Még jobb, ha a jegyzeteléshez toll és papír is a rendelkezésedre áll.

 • Mutatkozz be minden esetben, amikor ismeretlen számról hívnak

Aki álláskeresésre adja a fejét és elindítja a pályázatait, az jó eséllyel számíthat rá, hogy előbb vagy utóbb fogják keresni telefonon, leginkább ismeretlen számról. Mivel mindvégig törekszünk a lehető leginkább pozitív színben feltűnni a munkáltató előtt, így érdemes már a bemutatkozás során az erre irányuló törekvéseket elkezdeni.

„Hallo. Guten Tag, meine Name ist Gipsz Jakab. Was kann ich für Sie tun? / Wie kann ich Ihnen behilflich sein?”

Valami ehhez hasonló bemutatkozás, vagy ennek a magyar megfelelője abszolút megteszi, a lényeg a felkészültség.

 • Gondold át előre a munkával kapcsolatos céljaid

Egy telefonos interjú nem az a helyzet, ahol az improvizáció kifizetődő szokott lenni, pláne nem egy külföldi munka esetén. Szóval, mielőtt a pályázatod kiküldésre kerül Ausztria szerte és elkezdenek szállingózni az érdeklődők, neked célszerű előre átgondolnod a munkakörrel kapcsolatos elvárásaid és terveid. Inspiráció gyanánt olvasd el egy korábbi, idevágó cikkünket.

Milyen munkakörben dolgoznál szívesen? Mi az, ami testhezálló, melyik területen mozogsz otthonosan? Recepciósként, szobalányként, a konyhában, vagy pincérként szeretnél dolgozni? Hogy megy a német nyelv? Mennyi időre szeretnél munkát találni? Mik a terveid fél év, egy év vagy akár három év múlva?

Aki tisztán látja a céljait, az nagyobb eséllyel lesz képes elérni őket. Téged is arra biztatunk, hogy gondold át az elképzeléseid, egy kis előzetes tervezéssel a munkáltatók szemében is sokkal vonzóbb benyomást leszel majd képes kialakítani.

 • Nézd át a várható kérdések listáját

Mint arra már fent is utaltunk, a felkészülésed fontos eleme lesz átgondolni a várható kérdéseket. Persze sokkal tanácsosabb nem csak gondolkodni rajtuk, hanem tollat, papírt ragadni, és előre megfogalmazni a válaszaid, ugyebár lehetőség szerint német nyelven. Egyébként ebben a bejegyzésben a várható kérdések közül is szemezgettünk már.

Mivel idegen nyelvű interjúra készülünk, kiemelt fontosságú lesz a gyakorlás. Mindegy, hogy egyedül a tükör előtt, magadat videóra véve, vagy egy valakit a környezetedből beszélgetőtársnak elkérve, a lényeg, hogy addig gyakorold a válaszaid, amíg már csípőből nem mennek.

 • Neked is legyenek kérdéseid

A munkáltatók mindig is többre értékelik azokat a jelölteket, akik nem csak passzív részesei a felvételi beszélgetésnek, akik nem csak a felmerülő kérdésekre igyekeznek pozitív válasszal kirukkolni, hanem proaktívan ők is készülnek kérdésekkel.

Gondolj csak bele, elvégre neked sem mindegy, hogy a szóban forgó hotel milyen körülményeket kínál, nem igaz? Ezért minden esetben legyen egy előre meghatározott listád azokról a kulcsfontosságú kérdésekről, amikre mindenképp választ szeretnél kapni a beszélgetés végére. Néhány példa az illusztrálás végett:

 • Mikor van a kezdés?
 • Meddig tart a próbaidő?
 • Hogy érdemes a leginkább megoldani a kiutazást?
 • Hogy történik a betanulás? mennyi időt vesz igénybe?
 • Hogy fog kinézni egy munkanap? Miből áll a munka?
 • Meddig tart a próbaidő?
 • Hetente hány napot és órát kell dolgozni?
 • Hol lesz a szállás?
 • Milyen fizetést biztosítanak? Ebbe beletartozik már a szállás is, vagy azzal külön érdemes kalkulálni?

Jobb esetben ezeknek a kérdéseknek a nagy része tisztázódik a beszélgetés során, viszont ha valami tisztázatlan marad, akkor mindenki számára előnyös, ha szóba hozod és megbeszélitek.

Konklúzióként annyit remélhetőleg sikerült elérnünk a bejegyzés végére, hogy már nem tekintesz félelemmel a telefonos interjú elé és Te is belátod, hogy kellő felkészüléssel és a szükséges anyagok elolvasásával simán el tudod nyerni az interjúztatók tetszését és Te leszel a győztes pályázó.

Apropó pályázó, pályázat? Mit szólnál, ha az önéletrajzod egyszerre több ezer ausztriai hotel látókörébe kerülne? Milyen lenne, ha a munkáltatók rád licitálnának és neked csak annyi lenne a dolgod, hogy kiválaszd a számodra leginkább szimpatikus opciót?

Ne szalaszd el a lehetőséget, töltsd ki a jelentkezési űrlapunkat és engedd meg, hogy tálcán kínáljuk neked álmaid állásását!