Mitől sikeres az egyik álláskereső és miért küszködik a másik? Mi a titka az eredményes ausztriai elhelyezkedésnek és mit kellene másképp csinálnia annak, aki valahogy még nem találta meg a megfelelő pozíciót? Mi választ el jelenleg a több ezer Eurós fizetéstől és mit kell tenned ahhoz, hogy Te is meg tudd alapozni a jövőd?

Ha Téged is foglalkoztatnak ilyesfajta kérdések, kacérkodsz a kinti munkavállalás gondolatával vagy netán már el is határoztad magad a kezdés mellett, akkor ez a cikk neked szól. Ha betartod az alább felsorolt hét pontban foglaltakat, akkor az égvilágon semmi sem fog megakadályozni egy valódi álommeló megtalálásában.

  1. Legyenek komolyak a szándékaid

Nem véletlenül került ez a pont az első helyre, hiszen a tapasztalataink szerint ezen csúszik el a legtöbb jelentkező. Bőven van rálátásunk a témakörre, ugyanis napi szinten folytatunk számtalan telefonbeszélgetést, konzultációt és felkészítést. Ezek alapján patyolat tisztán kirajzolódik az egyértelmű különbség: aki komolyan gondolja, az rövid időn belül el is helyezkedik, aki viszont kevesebb erőfeszítést invesztál a jelentkezésébe, annak bitang nehéz dolga lesz.

No de mit is értünk komoly szándék alatt? Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a céljaiddal. Mindegy, hogy értékes munkatapasztalatra vágysz, pénzt szeretnél félrerakni, vagy egy kicsit szeretnél kiszakadni az itthoni közegből, Ausztriában meg fogod találni a számításaid, hiszen a feltételek adottak. A lényeg, hogy határozd el magad komolyan a jelentkezés mellett, és akkor jönni is fog a kiváló lehetőség.

A szándékaid komolysága mutatkozzon meg abban, hogy aktívan foglalkozol a kinti munkavállalás témájával. Olvass róla rendszeresen, érdeklődj a kint dolgozó ismerősöktől, vagy kérdezd a hozzá értőket. Nézz utána Ausztriának, ismerkedj az egyes régiók jellegzetességeivel, nézd meg, Te hol éreznéd magad a legjobban. Temérdek lehetőség vár rád, de a nulladik lépés veled, és egy komoly elhatározással kezdődik.

  1. Gondolkodj a munkáltató fejével

Tudjuk, hogy mindenki önös érdekből keres magának állást, ez tiszta sor, hiszen ki ne a saját jövőképének jobbá tétele miatt vállalna munkát egy idegen országban. Ettől függetlenül álláskeresésnél egy kicsit el kell távolodnod ettől a nézőponttól és meg kell próbálnod a munkáltató szemszögéből is nézni a helyzetet.

A legfontosabb dolgod az, hogy megtudd, neki milyen munkavállalóra van szüksége, majd pedig meggyőzd arról, hogy Te vagy a tökéletes választás a számára. Ennyi a nagy titok, ha ezt ügyesen csinálod, akkor egyszerűen imádni fognak és abban a kényelmes helyzetben találod magad, hogy válogathatsz az ajánlatok között. Szóval a következő pályázatodnál próbáld meg kigondolni, vajon milyen munkatársat keresnek? Milyen szakmai tudásra van szükség? Mennyire erős német tudás a követelmény? Mit kell tennem ahhoz, hogy az elvártaknak egyértelműen megfeleljek?

Ha ezekre a kérdésekre képes leszel megtalálni a helyes választ, nyert ügyed lesz.

  1. Az első benyomás döntő fontosságú

Ha most arra gondolsz, hogy pozitív első benyomást ráérsz majd az első személyes találkozás alkalmával kialakítani, akkor van egy kellemetlen hírem a számodra. Ugyanis már akkor is ki fog alakulni egy előzetes kép rólad a munkáltató fejében, amikor először szemügyre veszi az önéletrajzod. Ha ennél a fázisnál egy összetákolt, irkafirka dokumentumot lát, máris hátrányból indulsz, ellenben egy igényesen szerkesztett önéletrajz máris kedvező színben képes Téged feltüntetni. Ide kattintva neked is könnyen lehet profi az önéletrajzod.

A következő lehetőség a kezdeti megítélés javítására az első telefonos beszélgetés. Ezzel kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy igyekezz lehetőség szerint egy nyugodt, csendes helyen lebonyolítani. Te is sokkal jobb teljesítményt fogsz nyújtani, és mindkettőtök számára kényelmesebb lesz egy olyan szituáció, amikor tisztán értitek egymás mondandóját. A beszélgetésre érdemes előre készülnöd, gyakorolva a mondandód és felkészülni a várható leggyakoribb kérdésekre.

Ha a felvételi folyamat kezdeti fázisaiban mindent ügyesen csinálsz, akkor komoly érdeklődést leszel képes generálni önmagad irányába.

  1. „Sprechen Sie Deutsch?”

Nyilván nem titok, hogy az Ausztriába történő sikeres elhelyezkedés előfeltétele a német nyelvtudás megléte. Az már persze pozíciótól és munkáltatótól függ, hogy a nyelvismeret mely szintjét követelik meg tőled. Van az úgy persze, hogy az ember egy ideig nem használja az iskolapadban megtanult nyelvet és rengeteg dolgot elfelejt. Ilyenkor pánikra semmi ok, hidd el, megvan még az a tudás, csak egy kicsit le kell porolni és fel kell frissíteni, és rögvest menni fog.

A passzív nyelvtudás újbóli aktívvá tételére és felfrissítésére tényleg számos hatékony eszköz áll a rendelkezésedre: nézhetsz német nyelvű videókat, filmeket, hallgathatsz hanganyagokat, elmehetsz nyelvklubokba, megkérheted az ismerőseid, kereshetsz csoportos vagy magán oktatást, és még sorolhatnánk. A lényeg, hogy tedd bele a szükséges energiát. Egy-két hét elteltével újra össze fog állni a régóta porosodó tudás és magad is meg fogsz lepődni rajta, mennyire szépen is megy a beszéd újfent.

  1. A siker nem fog magától jönni

Ennél a pontnál a hatás kedvéért rövidek és tömörek leszünk: csakis tőled függ, hogy lesz-e álommunkád Ausztriában, vagy sem.

Ennyi, ilyen egyszerű a képlet. Adhatjuk mi neked a legjobb tippeket, összehozhatunk a legjobb szállodákkal, végül úgyis neked kell majd megtenned a döntő fontosságú lépést. Amint ezt elfogadtad és elhatároztad, hogy márpedig igenis sikerülni fog, máris óriási lépést tettél a sikeres elhelyezkedés irányába!

  1. Készülj fel a döntő fontosságú állásinterjúra

Az állásinterjún való sikeres szereplés egyik kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlás. Aki eleget gyakorol, és kellően fel tud készülni, azt a döntő szituációban sem fogja meglepetés érni és jobb eséllyel állítja maga mellé a hallgatóságát.

A felkészülésnek több fontos eleme van. Egyrészt készülj fel előre a szóban forgó munkáltatóról, nézd meg őket az interneten, kicsit keress rájuk. Aztán el ne feledd átgondolni a várható interjúkérdéseket, lehetőleg német nyelven. Ha pedig ezzel is megvagy, akkor írd le a válaszaid, gondold át melyik kérdésre melyik felelet lenne a legjobb választás.

Végül pedig gyakorlat teszi a mestert, azaz neked is gyakorolnod kell a mondandód. Mégpedig hangosan, akár a tükör előtt, akár a telefonoddal videóra véve, akár az egyik barátodat vagy családtagodat megkérve. Meg fogod látni, hogy a kezdeti nyelvbotlásokat követve, két-három próbálkozás után mennyivel összeszedettebb lesz a mondandód.

  1. Ne félj kérdezni

Az élet számos más területéhez hasonlóan állást találni is nehezebb egyedül, mint a megfelelő segítség nélkül. Szerencsére olyan helyzetben vagy, hogy számos honfitársad kitapasztalta és kipróbálta már a kinti munkavégzést, szinte mindenki ismeretségi körében van legalább egy olyan személy, aki Ausztriában dolgozott vagy épp most is ott dolgozik.

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a szomszédban dolgozó magyarok segítőkészek és összetartóak. Épen ezért arra buzdítunk, hogy ne félj kérdezni vagy segítségért folyamodni, mert minden bizonnyal nyitott fülekre talál majd a kérésed. Legyél nyitott, vonj be másokat, és sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz előrehaladást tapasztalni.

Többek között ide kattintva nekünk is bátran felteheted a kérdésed.

Hidd el, hogy nem kell egyedül belevágnod a nagy kalandba, hanem mi itt vagyunk és segítünk neked könnyebbé tenni a kezdeti lépéseket. Kattints ide, regisztrálj most, hadd indítsunk el Téged egy igazán jövedelmező és örök pozitív élményt jelentő új állás felé.