Amikor az ember a külföldön való munkakeresést fontolgatja, akkor a megfelelő munkahely megtalálása mellett óhatatlanul is eszébe jut megannyi adminisztratív és egyéb teendő, amit szükséges lesz elintézni, és amik nélkül valószínűleg nem is lehetséges munkába állni. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokakat ez a pusztán látszólag leküzdhetetlen akadály tántorít csak el az előrelépéstől és megfosztják magukat egy jobb és magasabb színvonalat képviselő munkától.

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb indulás előtti teendőket és elintéznivalókat, hogy számodra is meglegyen minden egy helyen és egyúttal bizonyosságot nyerjen, mennyire nem is megoldhatatlan feladatokról van itt szó tulajdonképpen. Szóval vágjunk bele.

Szükség van munkavállalási engedélyre?

Az első jó hír az, hogy nincs rá szükség. 2011. május 1-jétől ugyanis hasonlóan más Európai Uniós tagállamokhoz, a magyar állampolgárok Ausztriában és Németországban is szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát. Egy gonddal kevesebb tehát.

Akkor milyen papírokra és okiratokra lesz szükséged?

Szóval a munkavállalási engedély miatt már nem lesz aggódnod, ellenben van néhány okirat, ami elengedhetetlen lesz a külföldi munkavállalásodhoz:

 • személyigazolvány és/vagy útlevél, amiknek nem árt ellenőrizned az érvényességét;
 • német nyelvű önéletrajz /ha még nincs, ide kattintva könnyen elkészítheted/;
 • bizonyítványok, képzettséget igazoló dokumentumok, vagy azok fénymásolata;
 • néhány fotó vagy igazolványkép, amik lehetőleg nemrég készültek és naprakészek;
 • valamint előnyt jelenthet a korábbi munkáltatótól kapott ajánlólevél és referencia is.

Milyen adminisztratív teendőket érdemes elintézned?

Indulás előtt az lesz az egyik legfontosabb elintéznivalód, hogy jelentsd be a helyi munkaügyi központban a külföldi jogviszonyod. El ne felejtsd az igazolványképeket is elkészíttetni, szükség lehet rá, jobban jársz, ha már itthon elintézed ezt is.

Aztán érdemes lesz kiváltanod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ezt egyébként térítésmentesen igényelheted a lakóhelyedhez legközelebbi Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál. A kiváltáshoz csupán egy formanyomtatványt kell majd kitöltened. A kártya 3 évig érvényes lesz és olyan nem elhanyagolható dolgot tesz lehetővé, hogy Ausztriában is igénybe vehess egészségügyi ellátásokat.

E-card: ez gyakorlatilag az itthoni TB kártyának az ausztriai megfelelője, mely egyidejűleg töltheti be az EU-s taj kártya szerepét. Az E-card chipkártya alapú igazolvány, amellyel Ausztriában minden társadalombiztosítással rendelkező személynek rendelkeznie kell. A kártyát nem kell külön igényelni, azt a biztosítás megkötésével egyidejűleg automatikusan kiküldik majd neked. Ha esetleg úgy adódik, akkor ezt minden orvosi vizsgálatra magaddal kell majd vinned. A kártya évi 10 euróba kerül, ezt a díjat a munkaadó fizeti. Ezzel a kártyával jogosult leszel az adott ország egészségügyi ellátására. Fontos, hogy csak olyan szervezetnél – orvos, kórház, rendelő – ingyenes az ellátás, amely az adott ország szerződő szolgáltatója. Magánszolgáltatónál fizetni kell, de ez itthon is így működik.

Ha sikeresen pályázol és felvételt nyersz, akkor ezeket még érdemes lesz intézned: nyiss egy bankszámlanyit, illetve gondoskodj majd internetről és külföldi telefonszámról is Ha nem akarsz őrülten magas havidíjakat, érdemes a külföldi szolgáltatók kínálatát megnézned vagy a munkáltatótól javaslatot kérned.

Ha 3 hónapnál hosszabb ideig fogsz kint dolgozni, akkor a körzeti Fremdenpolizei (külföldi munkavállalókat nyilvántartó hivatal) kirendeltségénél meg kell majd jelenned és regisztrálnod kell. De erről minden bizonnyal  majd levelet is kapni fogsz.

A német nyelvtudás szükséges szintje

Ahhoz, hogy sikeresen el tudj helyezkedni és később boldogulni tudj, bizonyos szintű német nyelvtudásra mindenképpen szükséged lesz. Természetesen az már munkakörtől, munkakörnyezettől és munkahelytől függ, hogy a nyelvtudásnak melyik szintjét követelik meg. Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy ha sikerrel szeretnéd venni a felvételi beszélgetést, akkor egy alapfokú német nyelvtudás mindenképp kelleni fog.

Ha egy ideje már nem használtad a németet, sok mindent elfelejtettél és úgy érzed, kicsit berozsdásodtál, akkor sem kell kétségbe esni. Hidd el, amit annak idején a suliban megtanítottak, az nem veszik el, csak egy kicsit fel kell frissíteni az emlékeket. Erre a mai modern környezetünkben szerencsére számtalan praktikus és eredményes módszer létezik: nézhetsz filmeket német nyelven, kereshetsz internetes videókat, olvashatsz Téged érdeklő cikkeket, kereshetsz online mini tréningeket, elmehetsz nyelvi klubokba, kereshetsz internetes tanuló társakat, szóval tényleg széles a paletta, ha a nyelvtanulásról beszélünk. A lényeg az, hogy ha napi szinten sikerül foglalkoznod a német nyelvvel, akkor viszonylag rövid időn belül egyre jobban fog menni és eredményes leszel az állásinterjún is.

Milyen kérdésekre számíts az interjún?

Ha állásinterjúra készülsz, akkor a siker elsődleges és legfontosabb kulcsa, hogy meg kell próbálnod a munkáltató fejével gondolkodni és elképzelni, hogy számára milyen lehet az ideális munkavállaló, kit keres és kivel szeretne együtt dolgozni. Ha sikerül beleképzelned magad az ő helyébe, akkor jó eséllyel a várható kérdésekre is fel tudsz készülni olyan válaszokkal, amik el fogják nyerni a tetszését. Amolyan kiindulásként és gondolatébresztőként felsorolunk most neked néhányat a várható kérdések közül:

 • Van már tapasztalata hasonló munkakörben?
 • Milyen feladatokat látott el a korábbi munkahelyén?
 • Miért szeretne váltani?
 • Miért szeretne nálunk dolgozni?
 • Milyen ajánlóleveleket tud felmutatni? /gyakran, mint „Arbeitszeugnis” fognak rá hivatkozni/
 • Mikor tud kezdeni?

Egy kicsit visszacsatolva az előző bekezdésben leírtakra, bizonyos szintű német nyelvtudásra szükséged lesz és a munkáltató jó eséllyel a felvételi beszélgetés során szeretne majd arról is megbizonyosodni, hogy mennyire boldogulsz ügyesen német nyelven. Klasszikus és örök érvényű praktika, ha előre kidolgozod a válaszaid előbb magyar, aztán német nyelven és aztán szépen begyakorlod őket. Ha elsőre kissé furcsának is tűnik a tanácsunk, hidd el, hogy minden egyes hangosan elmondott gyakorlás után egyre folyékonyabb és összeszedettebb lesz a mondandód, és így a döntő jelentőségű állásinterjún is messze jobban teljesítesz majd.

El ne feledd, hogy neked is legyenek kérdéseid

Fejvadászok és HR dolgozók körében köztudott, hogy a tudatos és felkészült munkakeresőt elsősorban az különbözteti meg az átlagos interjú alanytól, hogy nem csak passzív résztvevője az interjúnak, hanem ő maga is készül saját kérdésekkel. Tartozz inkább Te is a tudatos jelöltek táborába, használd a lent felsorolt kérdéssort és bizonyosodj meg róla, hogy valóban megfelelő feltételeket nyújt-e számodra a szóban forgó munkáltató:

 • Mekkora fizetést biztosítanak?
 • A béremből levonásra kerül a szállás és az étkezés?
 • Heti szinten mennyi pihenőnapom lesz?
 • Heti szinten hány munkaórát kell dolgoznom?
 • A túlórákkal mi a helyzet? Mennyire érdemes számítani, és hogy kerülnek elszámolásra?
 • Mennem kell próbamunkára?
 • Mi lesz a feladatom? Hogy fog kinézni egy munkanapom?

Maradt még kérdésed?

Könnyen elképzelhető, hogy maradt benned olyan kérdés, amire nem tértünk ki. Na de hadd segítsünk. Kattints a lenti linkre, kérdezz tőlünk bátran és válaszolunk, amint tudunk.

Kérdésed van? Idekattintva bármikor felteheted.

Hidd el, hogy nem kell egyedül belevágnod a nagy kalandba, hanem mi itt vagyunk és segítünk neked könnyebbé tenni a kezdeti lépéseket. Kattints ide, regisztrálj most, hadd indítsunk el Téged egy igazán jövedelmező és örök pozitív élményt jelentő új állás felé.